یکی از بهترین روشها برای کسب سود در بازار جهانی، سرمایهگذاری در بازار بورس است. با داشتن اطلاعات کافی در بازار سرمایه میتوانید از سودهای کلان این بازار بهره مند شوید. بسیاری از سرمایه گذاران، سهام را بر اساس عوامل مختلفی مانند میزان درآمد، ارزشگذاری یا روندهای صنعت و … تجزیه و تحلیل میکنند. سرمایه گذاران برای شناخت بیشتر و انتخاب بهتر گزینههای سرمایه گذاری در بازار بورس از دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال استفاده میکنند. اما تحلیل تکنیکال یعنی چی؟ بسیاری از تازه واردان در بازار سرمایه ممکن است با این سوال روبهرو شوند. در این مقاله جامع قصد داریم به مفاهیم و جزییات کامل تحلیل تکنیکال و روشهای بررسی آن بپردازیم. اگر قصد ورود به بازار سرمایه را دارید تا اخر این مقاله همراه ما باشید.
تعریف تحلیل فاندامنتال یا بنیادی
تحلیل بنیادی روشی برای اندازهگیری ارزش ذاتی یک اوراق بهادار، همراه با بررسی عوامل اقتصادی و مالی آن است. افراد بسیاری تحلیل تکنیکال را با پیش گویی اشتباه میگیرند، اما هدف نهایی از بررسی جزییات کامل تحلیل تکنیکال این است که در نهایت به عددی برسیم که سرمایه گذار بتواند با قیمت فعلی، اوراق بهادار را مقایسه کرده و ارزش خرید این اوراق بهادر را مشخص کند.
نحوهی استفاده از تحلیل تکنیکال
تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که قیمتها در بازار سرمایه با روند مشخصی در حال حرکت هستند. به طور کلی دو روش متفاوت برای تحلیل تکنیکال وجود دارد (رویکرد بالا به پایین و رویکرد پایین به بالا). بیشتر سرمایهگذاران کوتاه مدت از رویکرد بالا به پایین و سرمایهگذاران بلند مدت از رویکرد پایین به بالا استفاده میکنند. ۲ نوع اصلی تحلیل تکنیکال، از بررسی الگوهای نموداری و بکارگیری اندیکاتورهای تکنیکال تشکیل شده است.
نمودار شمعدان
نمودار شمعدان رایجترین روش برای نشان دادن حرکت قیمت بر روی نمودار است. بالاترین نقطه نمودار شمعدان بالاترین قیمت اوراق بهادار معامله شده در آن دورۀ زمانی و پایینترین نقطۀ نمودار شمعدان کمترین قیمت را در آن مدت نشان میدهد. بدنه نمودار شمعدان (قسمت قرمز یا آبی مربوطه و یا قسمتهای ضخیمتر) قیمتهای باز و بسته شدن را برای دورۀ زمانی نشان میدهند. اگر بدنه نمودار شمعدان از رنگ آبی تشکیل شود، نشان دهندۀ قیمت بسته شدن (بالای بدنه شمعدان) بیشتر از قیمت باز شدن (پایین بدنه شمعدان) است، ولی اگر بدنه نمودار شمعدان از رنگ قرمز تشکیل شود، قیمت افتتاحیه بالاتر از قیمت بسته شدن را نشان میدهد.
انتخاب رنگهای نمودار شمعدان سلیقهای هستند. برخی از معاملهگران از بدنه شمعدان سفید و سیاه استفاده میکنند (این قالب رنگ پیش فرض است و بنابراین بیشترین استفاده را دارد). معاملهگران میتوانند از رنگ سبز و قرمز یا آبی و زرد نیز استفاده کنند. تجزیه و تحلیل فنی با استفاده از نمودارهای شمعدان اغلب آسانتر از استفاده سایر نمودارها است، زیرا تحلیلگران نشانهها و الگوهای بصری بیشتری را دریافت میکنند.
الگوهای شمعدان دوجی
جزییات کامل تحلیل تکنیکال در الگوهای شمعدان، توسط یک، دو یا سه شمع شکل میگیرند و از پرکاربردترین شاخصهای فنی برای شناسایی تغییرات احتمالی یا تغییر روند در بازار هستند. به عنوان مثال شمعدانهای دوجی نشان دهنده بلاتکلیفی در بازار است که شاید سیگنالی برای تغییر بازار باشد. ویژگی منحصر به فرد شمعدان دوجی قیمت باز و بسته شدن یکسان آنها است. به طوری که بدنه نمودار شمعدان به صورت یک خط صاف نشان داده میشود. هرچه سایههای بالایی و یا پایینی روی شمعدان دوجی طولانیتر باشد، عدم قطعیت و پتانسیل قویتر بازار را نشان میدهد.
در دوجی پایه بلند قیمت باز و بسته شدن سهم یکسان و یا بسیار نزدیک به یکدیگر است. هنگام ظاهر شدن چنین دوجی پس از یک روند صعودی یا نزولی گسترده در یک بازار، معمولا به عنوان نشانهای از بازگشت احتمالی بازار و تغییر روند به جهت مخالف تفسیر میشود.
سنجاقک دوجی پس از یک روند نزولی طولانی مدت ظاهر میشود و نشان دهنده برگشت احتمالی بازار آینده به سمت بالا است. میتوان گفت این کندل نشان از پیروزی تقاضا و همچنین روند رو به رشد قیمت سهم دارد.
جزییات کامل تحلیل تکنیکال با نام دوجی سنگ قبر به وضوح نشان میدهد که خبر بدی در انتظار خریداران است. به این معنا که سهم در قیمت پایین آغاز به معامله کرده است در نتیجه ممکن است روند معکوس نزولی به دنبال داشته باشد.
شاخصهای فنی محورها و اعداد فیبوناچی
معاملهگران فنی علاوه بر مطالعه در مورد سازههای شمعی میتوانند از منابع بیشمار شاخصهای فنی استفاده کرده و در تصمیم گیریهای تجاری از آنها بهره بگیرند. میانگین متحرک یکی از پرکاربردترین شاخصهای فنی است. بسیاری از استراتژیهای معاملاتی از یک یا چند میانگین متحرک استفاده میکنند.
بسیاری از معامله گران برای تعیین سطوح قیمت برای ورود یا بستن معاملات، از شاخصهای نقطه محوری روزانه استفاده میکنند که معمولا علاوه بر نقطه محوری، چندین سطح حمایت و مقاومت را نیز نشان میدهد. اگر معاملات از طریق محور روزانه و همه سطوح حمایت یا مقاومت مرتبط افزایش یابد (یا سقوط کند)، این امر را بسیاری از معامله گران به عنوان معامله “شکست” تفسیر میکنند.
عقب نشینیهای فیبوناچی
بررسی جزییات کامل تحلیل تکنیکال در سطوح فیبوناچی یکی دیگر از ابزارهای تحلیل تکنیکالی محبوب است. نسبتها یا سطوح فیبوناچی معمولاً برای تعیین فرصتهای تجاری، اهداف ورود به تجارت و سودهایی که در طول روندهای پایدار به وجود میآیند مورد توجه قرار میگیرند. پس از آن که اوراق بهادار مدتی در روند صعودی یا نزولی پایدار قرار میگیرد، قبل از اینکه اوراق بهادار قیمت روند کلی بلند مدت را از سر گیرد، اغلب در جهت مخالف اصلاح می شوند.
سرمایه گذاران ازعقب نشینیهای فیبوناچی برای شناسایی نقاط ورود خوب و کم ریسک تجارت در طول اصلاحات مخالف استفاده میکنند. به عنوان مثال، فرض کنید که قیمت سهام “A “از 10 دلار به 40 دلار به طور مداوم افزایش یافته است. سپس در ادامه قیمت سهام کمی کاهش خواهد یافت. بسیاری از سرمایه گذاران به دنبال سطح خوبی برای خرید سهام در طول چنین تغییر قیمتی هستند که میتوانند از سطوح عقب نشینی فیبوناچی استفاده کنند.
شاخصهای حرکت
طبقه دیگری از شاخصهای فنی وجود دارد که هدف اصلی آنها نه تنها تعیین جهت بازار، بلکه تعیین قدرت بازار است. این شاخصها شامل ابزارهای متداول مانند نوسانساز تصادفی، شاخص قدرت نسبی، شاخص همگرایی و واگرایی میانگین متحرک و شاخص حرکت میانگین جهت دار هستند. از آن جا که شاخصهای حرکت قدرت روند را اندازه گیری میکنند میتوانند به عنوان سیگنالهای هشداردهنده اولیه برای پایان یافتن روند عمل کنند. به عنوان مثال، اگر یک اوراق بهادار چندین ماه است که با یک روند صعودی قوی و پایدار معامله میشود، اما پس از آن یک یا چند شاخص حرکت، روند را به طور پیوسته از دست میدهد، ممکن است نشان دهندهی سیو سود باشد.
سخن پایانی جزییات کامل تحلیل تکنیکال
بسیاری از سرمایهگذاران هنگام تصمیمگیری در زمینه سرمایهگذاری از تجزیه و تحلیل بنیادی و فنی استفاده میکنند. زیرا تجزیه و تحلیل فنی به پر کردن خلاء دانش در بازار سرمایه کمک میکند. این واقعیت را در نظر داشته باشید که هیچ شاخص فنی کامل نیست و هیچکدام از این سیگنالها صددرصد دقیق نیستند. باهوشترین معاملهگران کسانی هستند که همیشه به دنبال سیگنالهای هشدار دهندهاند.
تجزیه و تحلیل فنی مطمئناً میتواند سودآوری شما را به عنوان یک معاملهگر افزایش دهد. با توسعه درک تجزیه و تحلیل فنی، معاملهگران و سرمایه گذاران میتوانند بازدهی بلندمدت خود را با تعدیل ریسک بهبود بخشند. اما باید قبل از سرمایهگذاری این تکنیکها را درک کرده و تمرین کنید تا از ضررهای مالی کلان جلوگیری شود. همچنین برای بررسی و درک جزییات کامل تحلیل تکنیکال میتوانید مطالب ما را در کانال تلگرامی و پیج اینستاگرامی دنبال کنید.