مقدمه
شاخص نرخ بهره را میتوان به عنوان درصدی از اصل پول تعریف کرد که فرد وام گیرنده به دلیل استفاده از دارایی فرد وامدهنده، به او پرداخت میکند. نرخ بهره همچنین به مبلغی که از حساب سپرده در بانک یا موسسات اعتباری حاصل میشود نیز اشاره دارد. حتی تغییری کوچک در شاخص نرخبهره نیز اثری بزرگ بر اقتصاد برجای خواهد گذاشت. بنابراین مهم است که افراد کاملاً آگاه باشند که این شاخص چه زمان، رشد کرده، چه زمان سقوط میکند و در چه زمان ثابت باقی میماند. در این مطلب به بررسی شاخص نرخبهره میپردازیم. با ما همراه باشید.
شاخص نرخ بهره چیست؟
اگر شما، وام بگیرید، نرخ بهره مقداری خواهد بود که شما به ازای قرض گرفتن پول پرداخت خواهید کرد؛ درصدی از کل مبلغی که وام گرفتهاید. شما میتواند پول قرض بگیرید تا امروز کالایی بخرید و هزینهی آن را بعدتر پرداخت کنید. در واقع میتوان گفت که این مبلغ هزینهای است که شما برای کرایه کردن پول شخصی دیگر میپردازید. اگر هم پول را پسانداز کنید، باز وضعیت به همین صورت است، تنها تفاوت در این است که بهره به شما پرداخت میشود، زیرا بانکها برای کرایه کردن پول شما، هزینه پرداخت میکنند.
گسترهی شاخص نرخ بهره
بهره هزینهای است که وامگیرنده برای استفاده از یک دارایی پرداخت میکند. داراییهای قرض گرفته شده میتواند شامل پول نقد، کالاهای مصرفی، وسایل نقلیه و اموال باشد. نرخ بهره در بیشتر معاملات مربوط به دادن وام یا قرض کردن، اعمال میشود. افراد پول قرض میکنند تا خانه بخرند، پروژهای را تأمین مالی کنند، به راهاندازی یا تأمین مالی مشاغل مختلف بپردازند یا هزینهی دانشگاه را پرداخت کنند. صاحبان مشاغل بزرگ برای تأمین مالی پروژههای عظیم خود و گسترش حوزههای فعالیتشان اقدام به گرفتن وام میکنند. پول قرض گرفته شده به صورت یک جا در تاریخی که از قبل معین شده و یا به صورت اقساط دورهای باز پرداخت میشود.
اثرات شاخص نرخ بهره
شاخص نرخ بهره بر تصمیمات افراد در رابطه با پول اثر میگذارد. برخی از این تصمیمات کاملاً واضح هستند. به عنوان مثال دو حالت را تصور کنید که نرخ بهره 15 درصد یا 0.5 درصد باشد. در چه صورت شما پسانداز بیشتری خواهید داشت؟ اما نرخ بهره اثرات دیگری نیز بر زندگی افراد دارد که در نگاه اول تا این حد آشکار به نظر نمیرسند. به عنوان مثال در مورد کارآفرینان و بانکداران نرخ بهره بر محاسبات مربوط به سودآوری آیندهی آنها اثر میگذارد. در اینجا به دو تا از مهمترین اثراتی که شاخص نرخ بهره بر اقتصاد وارد میکند، اشاره میکنیم:
نرخ بهره و هماهنگی: نرخ بهره چندین اثر مهم بر روی اقتصاد بازار میگذارد که واضحترین آن هماهنگی میان پساندازکنندگان و وامدهندگان است. از آنجا که نرخ بهره بر میزان گردش وام بانکی جدید در اقتصاد اثر میگذارد، در نتیجه این شاخص تاثیر مستقیم بر سپرده و در نتیجه بر تورم خواهد گذاشت.
نرخ بهره و حباب مسکن: وامهای کمبهره باعث میشوند که گرفتن وام بسیار آسان شود. در نتیجه انجام پروژههای پرهزینه و بلند مدت مانند ساخت خانه آسانتر خواهد شد. این موضوع درسال 2004 در آمریکا باعث شد که بسیاری از افراد دارایی و سرمایهی خود را به سمت ساخت و ساز ببرند درحالی که این سیگنالهای تحریک کننده کاذب بودند واین موضوع باعث شد که بسیاری از افراد شغل خود را در آن زمان از دست بدهند.
جمعبندی
در این مطلب به موضوع شاخص نرخ بهره پرداختیم. این شاخص میتواند اثرات مستقیم و غیر مستقیمی بر زندگی افراد بگذارد که در این مطلب به طور خلاصه برخی از آنها را بررسی کردیم. شما میتوانید برای دسترسی به مقالات با موضوعات مشابه اقتصادی به کانال تلگرام لیدوما فارکس مراجعه نمایید. با ارائهی نظرات خود نسبت به این مطلب، ما را در بهبود کیفیت مطالب یاری نمایید.