مقدمه: سیاست های پولی
سیاست های پولی، سیاستهای اقتصادی هستند که حجم و افزایش نرخ عرضهی پول در اقتصاد را با توجه به شرایط موجود مدیریت میکنند. این سیاستها در واقع ابزاری بسیار قدرتمند برای تنظیم متغیرهای اقتصاد کلان چون تورم و بیکاری هستند. در این مطلب این موضوع را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اهداف سیاست های پولی
سیاست های پولی سه هدف اصلی را دنبال میکنند:
تورم. سیاست های پولی میتوانند سطح تورم را هدف قرار دهند. در صورتی که سطح تورم پایین باشد، آن اقتصاد سالم قلمداد میشود. در صورتی که تورم بالا باشد، با اتخاذ سیاستهای انقباضی میتوان به رفع آن اقدام کرد.
بیکاری. سیاست های پولی میتوانند در اقتصاد بر سطح بیکاری اثر گذارند. به عنوان مثال، سیاستهای پولی انبساطی به طور کلی میتوانند باعث کاهش بیکاری در جامعه شوند، زیرا عرضهی پول بیشتر باعث فعالیتهای تجاری بیشتر و رشد بازار خواهد شد.
نرخ ارز. بانک مرکزی با اختیارات مالی که دارد میتواند نرخ ارز را تغییر دهد. به عنوان مثال ممکن است بانک مرکزی حجم پول را با ارز خارجی بیشتر افزایش دهد. در این صورت ارز داخلی نسبت به ارز خارجی ارزانتر خواهد شد.
ابزارهای سیاست های پولی
بانک مرکزی از ابزارهای مختلفی برای اجرای سیاستهای پولی بهره میگیرد:
تعدیل نرخ بهره. بانک مرکزی میتواند با تغییر نرخ تنزیل بر نرخ بهره اثر گذارد. نرخ تنزیل (نرخ پایه)، نرخ بهرهای است که بانک مرکزی برای وامهای کوتاهمدت از بانکها دریافت میکند.
تغییر ذخایر قانونی. بانک مرکزی به طور معمول حداقل ذخایری را که باید در یک بانک تجاری نگهداری شود، لحاظ میکند. با تغییر ذخایر قانونی، بانک مرکزی میتواند بر روی عرضهی پول در اقتصاد اثر گذارد. اگر مقامات ذیربط، ذخایر قانونی را افزایش دهند، بانکهای تجاری پول کمتری برای وام دادن به مشتریان خود در اختیار خواهند داشت که باعث عرضهی کمتر پول میشود.
عملیات بازار باز. بانک مرکزی میتواند اوراق بهادار منتشرشده به وسیلهی دولت را بفروشد یا بخرد و از این راه بر عرضهی پول اثر گذارد. به عنوان مثال بانک مرکزی میتواند اوراق قرضهی دولتی را خریداری کند. در نتیجه بانکها پول بیشتری برای وام و عرضهی پول در اقتصاد، در اختیار خواهند داشت.
سیاست های پولی انبساطی و انقباضی
سیاست های پولی بسته به هدفی که دنبال میکنند، میتوانند انبساطی یا انقباضی باشند:
سیاست پولی انبساطی. این روش یک سیاست پولی است که هدف آن افزایش عرضهی پول در اقتصاد است. این عمل با کاهش نرخ بهره، خرید اوراق بهادار دولتی به وسیلهی بانک مرکزی و کاهش ذخایر قانونی انجام میگیرد. سیاست انبساطی بیکاری را کاهش داده و باعث رشد فعالیتهای تجاری خواهد شد. نتیجهی نهایی سیاست پولی انبساطی رشد اقتصاد خواهد بود. با وجود این، میتواند باعث تورم بالاتر نیز بشود.
سیاست پولی انقباضی. هدف سیاست پولی اتقباضی، کاهش عرضهی پول در اقتصاد است. این امر با افزایش نرخ بهره، فروش اوراق قرضهی دولتی و افزایش ذخایر قانونی بانکها انجام میگیرد. سیاستهای انقباضی برای کاهش نرخ تورم انجام میگیرد.
جمعبندی
در این مطلب به سیاست های پولی پرداخیتم. اهداف و نقش این سیاستها در اقتصاد را بررسی کردیم و با ابزارهایی که در این حیطه به کار میروند، به طور خلاصه آشنا شدیم. همچنین دریافتیم که هر کدام از این ابزار با چه هدفی و در چه شرایطی قابل استفاده است. شما میتوانید برای دسترسی به مقالات با موضوعات مشابه اقتصادی به کانال تلگرام لیدوما فارکس مراجعه نمایید. با ارائهی نظرات خود نسبت به این مطلب، ما را در بهبود کیفیت مطالب یاری نمایید.