کاملترین اصطلاحات، مفاهیم و لغت نامه بورس بر اساس حرف ص
**
صورت مالی تلفیقی
صورت مالی تلفیقی (Consolidated Financial Statement) از تلفیق صورت مالی شرکت اصلی و صورت مالی شركتهای زیر مجموعه آن، تهیه میشود. شرکتهایی که چندین شرکت تابعه با شخصیت حقوقی مستقلی دارند، علاوه بر صورتهای مالی اصلی خود، صورت مالی تلفیقی را نیز ارائه میکنند. به این صورت که مقادیر درآمدها و هزینهها، سود و زیان، داراییها و بدهیها و سایر اقلامی که در صورت مالی شرکتهای زیرمجموعه شرکت اصلی گزارش شده است، در صورت مالی تلفیقی شرکت اصلی نمود پیدا میکند.
صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر صدور و ابطال
صندوق های سرمایه گذاری از لحاظ چگونگی سرمایه گذاری در آنها به دو نوع مبتنی بر صدور و ابطال و قابل معامله تقسیم میشوند. منظور از صدور واحد، سرمایه گذاری در صندوق و منظور از ابطال، خارج کردن وجه سرمایه گذاری شده از صندوق است. سرمایه گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال از طریق مراجعه حضوری به یکی از شعب صندوق یا مراجعه به درگاه اینترنتی آن انجام شود. صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری در این صندوق ها بر اساس قیمت صدور و ابطال آنها تعیین میشود. فرآیند صدور و ابطال، در چارچوب زمانی تعریف شده برای آن انجام میشود.
صورت جریان وجوه نقد
یکی از صورتهای مالی اساسی شرکتها، صورت جریان وجوه نقد است. در صورت جریان وجوه نقد، کلیه جریانهای نقدینگی یک شرکت طی یک دوره زمانی مشخص نشان داده میشود. جریانهای نقدی ورودی و خروجی مربوط به فعالیتهای عملیاتی شرکت، بازده سرمایهگذاریها و سود پرداختی بابت تامین مالی، مالیات بر درآمد، فعالیتهای سرمایهگذاری و فعالیتهای تامین مالی، از جمله مواردی هستند که در صورت جریان وجوه نقد نشان داده میشوند.
صکوک
صُکوک واژهای عربی و جمع صِک به معنای سند و سفته است. صکوک، اوراق بهادار قابل معامله در بازارهای مالی هستند که بر پایه یکی از قراردادهای مورد تایید دین مبین اسلام، طراحی شدهاند. دارندگان این اوراق، به صورت مشترک مالک یک یا مجموعهای از داراییها و منافع حاصل از آن هستند. هدف اصلی از طراحی صکوک، رفع مشکل ربوی بودن اوراق قرضه است.
از جمله صکوک میتوان به اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق سلف، اوراق استصناع، اوراق منفعت، اوراق جعاله، اوراق مشارکت، اوراق مزارعه و اوراق مساقات اشاره کرد.
صورت مالی
صورت مالی هر شرکت گزارشی از وضعیت مالی آن شرکت است که دربردارنده جزئیاتی از عملکرد اقتصادی آن مانند میزان داراییها، درآمدها، هزینهها بدهیهای شرکت است که بر طبق اصول و استانداردهای حسابداری برای استفاده درون سازمانی و یا برونسازمانی تهیه میشود. تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شرکتهای فعال در بازار سرمایه میتواند اطلاعات ارزشمندی را درباره وضعیت مالی شرکت در اختیار تحلیلگران قرار دهد تا با استفاده از آن بتوانند تصمیمگیری مناسبتری برای سرمایهگذاری در سهام شرکت مدنظر داشته باشند.
بنا بر استاندارد حسابداری ایران، صورت مالی هر شرکت شامل حداقل گزارشهای ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت گردش وجوه نقد و یادداشتهای توضیحی همراه میشود.
صورت سود و زیان
صورت سود و زیان یکی از صورتهای مالی شرکتها است که عملکرد مالی یک بنگاه را در طول یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد. گزارشهای سود و زیان معمولا شامل بخشهای اصلی سود یا زیان ناخالص، سود یا زیان عملیاتی، سود یا زیان خالص قبل از کسر مالیات و سود یا زیان خالص شرکت میشود. در واقع مبنای تهیه گزارش سود و زیان، بررسی درآمدها و هزینههای شرکت در طول یک دوره زمانی است.
تفاوت اصلی صورت سود و زیان و ترازنامه به عنوان یکی دیگر از صورتهای مالی پرکاربرد در نحوه زمانی گزارش اطلاعات است. در ترازنامه تمامی داراییهای شرکت در انتهای یک بازه زمانی گزارش میشود، اما در صورت سود و زیان، تنها سود یا زیان بنگاه در طول یک دوره مشخص بررسی میشود.
صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی
صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی نوعی از صندوقها هستند که هدف آنها جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران و خرید و فروش اوراق بهادار در چارچوب تعهدات بازارگردانی اوراق، مطابق امیدنامه و کسب منافع از این محل است.
صندوقهای اختصاصی بازارگردانی در بلندمدت، کمک شایانی برای دوری از نوسانات شدیدی که هر از گاهی شاهد آن در بازار سرمایه هستیم، خواهند بود. هدف بازارگردان این است که همواره سهام را متعادل نگه دارد و صف خرید و فروش را از بین برده و قیمت سهام را بهسوی ارزش ذاتیاش سوق دهد که این ارزش ذاتی بر مبنای تنظیم عایدات آتی سهام شرکت به دست میآید.
صندوق تأمین مالی
صندوق تامین مالی یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه است که با هدف تامین منابع مالی مورد نیاز برای پروژهها و طرحها تاسیس میشود. صندوقهای زمین و ساختمان، صندوقهای پروژه و صندوقهای جسورانه، از جمله صندوقهای تامین مالی هستند که هر کدام، مکانیزم عملکردی مخصوص به خود را دارند.
صندوق صندوقها
«صندوق صندوقها»، نوعی صندوق سرمایهگذاری است که در سایر صندوقهای سرمایهگذاری اعم از صندوقهای سهامی، صندوقهای با درآمد ثابت، صندوقهای مختلط و… سرمایهگذاری میکند. مدیران صندوق صندوقها بهجای سرمایهگذاری مستقیم در سهام و سایر اوراق بهادار، در گروهی از صندوقهای سرمایهگذاری که هر یک استراتژی و مدیریت حرفهای به خود را دارد، سرمایهگذاری میکنند. در واقع هدف از تاسیس صندوق صندوقها، دستیابی به سطوح بالاتر تنوع بخشی در سرمایهگذاری است.
صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت
یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری، صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت است. بخش زیادی از داراییهایی این نوع از صندوقها به سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت تخصیص پیدا میکند. از همین رو، ریسک سرمایهگذاری در این صندوقها بسیار کم است. از طرف دیگر، انتظار میرود که بازدهی این نوع از صندوقها در حدود بازدهی سپردههای بانکی و اندکی بیشتر از آنها باشد.
حامی و نامی صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت کارگزاری مفید هستند.