در مقاله امروز محوریت بحثمان پاسخ به این پرسش است: «تحلیل بنیادی در بورس چیست؟». مطمئنا اصطلاحاتی چون تحلیل بنیادین یا تحلیل فاندامنتال به گوشتان خورده است. تحلیل بنیادی یکی از روشهای تحلیل در بازار سرمایه است که معاملهگران و سرمایهگذاران زیادی از آن برای کسب سود استفاده میکنند. درست مانند روشهای دیگر، این روش نیز نیاز به اطلاعات و دانش مخصوص به خود را دارد.
در ادامه قرار است به معرفی این روش بپردازیم چرا که برای یک معاملهگر اهمیت زیادی دارد که بداند تحلیل بنیادی چیست و چه کارهایی میتواند با آن انجام دهد. تا پایان با لیدوما فارکس همراه باشید.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی با اسامی مختلفی شناخته میشود؛ تحلیل بنیادین، تحلیل فاندامنتال یا Fundamental analysis عناوینی هستند که از آنها استفاده میشود. معمولا تحلیل بنیادی را مقابل تحلیل تکنیکال میدانند چرا که نحوه کار این دو کاملا با هم متفاوت است. به طور کلی دو روش تحلیل وجود دارد:
- تحلیل تکنیکال یا technical analysis
- تحلیلی بنیادین یا Fundamental analysis
تحلیل تکنیکال روشی است که در آن سعی میکنند تا با بررسی نوسانات قیمت در نمودارها، آینده بازار را پیشبینی کنند اما در مقابل تحلیل بنیادی در بازار سرمایه، کاری به کار نمودار و چارت و… ندارد.
تحلیل بنیادی چیست؟ در تحلیل بنیادی تلاش بر این است تا ارزش یک شرکت یا سهام را بر اساس رخدادهای اقتصادی پیشبینی کنند. ارزشگذاری روی شرکتها با استفاده از فاکتورهایی مانند قراردادهای مهم، سخنرانیها و اظهار نظرات تاثیرگذار، هویت کادر آن شرکت و اعتبار اشخاص، رقابت با سایر شرکتها و… انجام میشود.
به بیان سادهتر شما تلاش میکنید تا تمامی جوانب را درباره آن شرکت بسنجید و ارزش حقیقی آن را به دست آورید. با استفاده از اطلاعاتی که کسب میکنید شروع به معامله خواهید کرد.
تحلیل بنیادی در بورس چیست؟
با استفاده از توضیحات بخش قبل اکنون میخواهیم به این نتیجه برسیم که تحلیل بنیادی در بورس چیست و چگونه میتوان از آن سود کرد؟ همان طور که اشاره کردیم قرار است شرکتها را ارزشگذاری کنید. برای مثال اگر ارزش کنونی سهام یک شرکت 1000 تومان است، با استفاده از تحلیل بنیادی در بورس ایران میتوان به ارزش واقعی آن سهم دست پیدا کرد.
حال فرض کنید بعد از بررسیهای لازم دانستید که ارزش سهم 950 تومان است؛ باید سهم خود را بفروشید یا اگر خریدی انجام نداده بودید، دست نگه دارید چرا که پیشبینی میکنید سهام ریزش 50 تومانی داشته باشد.
تحلیل بنیادی در بورس چیست؟ تحلیل بنیادی در بورس ایران مجموعهای از روشها و بررسیهای اقتصادی است که به کمک آنها میتوان آینده بورس را پیشبینی کرد. به عنوان مثال، بومی بودن یا نبودن شرکتها، میزان عرضه و تقاضا در بازار کنونی، میزان اثرپذیری از نوسانات ارز و سکه، ماهیت شرکت اعم از دانشبنیان یا هستهای یا صنعتی … همگی میتوانند در ارزش سهام آن شرکت تاثیرگذار باشند.
پیگیری مقالات آموزشی تحلیل بنیادی در بورس ایران از اینستاگرام لیدوما فارکس
همان طور که حدس میزنید، تحلیل بنیادین کاری آسان و بینیاز از دانش اولیه نیست و برای این که بتوانید پیشبینیهای درستی داشته باشید و در نتیجه کسب سود کنید، باید تحلیل فاندامنتال را آموزش ببینید. اولین قدم در آموزش، کسب اطلاعات کلی و اولیه درباره آن موضوع است.
اکنون که میدانیم تحلیل بنیادی در بورس چیست و چگونه به کمک ما میآید، میخواهیم در ادامه دید کاملتری از اجزای تحلیل بنیادی در بورس ایران به شما بدهیم.
انواع تحلیل بنیادی
در قسمت قبل در پاسخ به سوال «تحلیل بنیادی در بورس چیست؟» ماهیت تحلیل بنیادین یا همان تحلیل فاندامنتال را توضیح دادیم و گفتیم که در این روش مراد، ارزیابی و ارزشدهی به سهام است اما به طریق دیگری میتوانیم به همین پرسش، پاسخ دهیم.
تحلیل بنیادی در بورس ایران انواعی دارد که هر کدام به نوبه خود، متفاوت از دیگری است. انواع تحلیل فاندامنتال در بورس اوراق بهادار عبارت هستند از:
- تحلیل صنعتی
- تحلیل شرکتی
- تحلیل کلان اقتصادی
همان طور که از نام این سه دسته محرز است، تحلیل بنیادی در سه حوزه مختلف اقتصادی انجام میشود که هر یک، ابزارها و دانش مخصوص خود را میطلبد. به عنوان مثال اگر میخواهید سهام شرکت را بسنجید، بایستی فاکتورهایی از جمله هویت اشخاص، کادر مدیریتی، کیفیت محصولات، قدرت محصولات در بازار، حجمی از بازار که آن شرکت در اختیار دارد یا مزیت رقابتی آن شرکت را بررسی کنید.
در تحلیلی که صنعتی است باید جنبههای اقتصادی کشور، حمایتها و مزیتهای دولتی، قوانین و حقوق و حجم تقاضا را مورد بررسی قرار دهید و اگر میخواهید وارد حوزه تحلیل اقتصادی کلان شوید، باید مباحث مهمی چون نرخ تبدیل ارز، تورم، نرخ سود و میزان کسری بودجه را بیاموزید و به کار بگیرید.
بنابراین با توجه به بازار هدف، تحلیل بنیادی در بورس ایران متفاوت خواهد بود. قبل از این که وارد معامله شوید درباره حوزه دلخواهتان تحقیق کنید و سپس تصمیم بگیرید. لازم است تا در آن زمینه اطلاعاتی را به دست آورید چرا که بدون آن اطلاعات و دانش، کار معامله عملا غیرممکن میشود.
اکنون که میدانیم تحلیل بنیادی چیست و به چه کار یک معاملهگر می آید باید تلاش کنیم تا آن را به درستی بیاموزیم. آموزش درست از منابع معتبر، یکی از راههای موثر در ارتقای مهارتهای تحلیلی یک تریدر است. اگر میخواهید درباره تحلیل فاندامنتال، مقالات بیشتری بخوانید از این قسمت شروع کنید.