گاهی دانستن پیشینه یک چیز، مسیر درستی به طرز فکر ما میدهد و باعث درک بهتر میشود. از این رو میخواهیم موضوع تاریخچه فارکس را در این مقاله مد نظر قرار دهیم و سفری به اعماق دل تاریخ داشته باشیم. مطمئن هستم که دانستنیهای جالبی در این سفر عاید همه ما خواهد شد.
تاریخچه فارکس
دانستن تاریخ کمک بسیاری به تصمیمگیریهای ما میکند؛ در واقع تاریخ را به چشم یک آموزگاری ببینید که میخواهد درس تجربه بدهد. کسانی که تصمیم بگیرند از این نصایح استفاده کنند، در گیر و دارهای زندگی موفقتر عمل میکنند چرا که باتجربهتر هستند و ذهن آنها زمینه و درکی از قبل مهیا دارد.
دانستن تاریخچه فارکس نیز همین طور است؛ به شما کمک میکند تا درک صحیحی از این بازار داشته باشید و در بعضی از موقعیتها، تصمیمهای درستی اتخاذ کنید. نتیجه کار این میشود که برآیند عملکردهای شما در بازار، برآیندی موفقیتآمیز خواهد بود. به ویژه اگر از تریدرهای تحلیل بنیادی باشید، خواندن این مقاله مفیدتر نیز میشود.
قبل از این که بخواهیم بحث تاریخچه فارکس را آغاز کنیم پیشنهاد میکنیم مقاله «فارکس چیست و چه فلسفهای دارد؟» را بخوانید. در این مقاله توضیحات دقیقی درباره فلسفه این بازار آورده شده است که کمک شایانی به نوآموزان و معاملهگران جدید این بازار خواهد کرد. در ادامه میخواهیم شرحی از تاریخچه بازار فارکس داشته باشیم و نحوه شکلگیری این بازار را توضیح دهیم.
فارکس چگونه پدید آمد؟
همه چیز بعد از پایان جنگ جهانی دوم شروع شد. بعد از آن که دنیا، همهمه و آشوب بزرگی را تجربه کرد، همه ملتها خواستار صلح و پیشرفت توام آرامش بودند. در همین راستا ملل تصمیم گرفتند تا سر و سامانی به اوضاع آشفته اقتصاد بینالمللی دهند و بر اساس یک تعهدنامه تعیین کردند که اقتصاد دنیا، مبتنی بر ارزش دلار در گردش باشد. ارزشگذاری دلار آمریکا نیز بر اساس طلا تعیین میشد.
کشورهای مختلفی این تعهدنامه را امضا کردند و تحت حمایت آن درآمدند. اوضاع تا مدتها خوب و بدون مشکل بود اما زمانی که یک جهش اقتصادی رخ داد و علوم فناوری و تجربی شروع به تولید علم کردند، این تعهدنامه دچار نقص و ناکارآمدی شد. در واقع اقتصاد دنیا بر اساس این قرارداد حرکت میکرد و مشکلی وجود نداشت اما نقص قرارداد زمانی مشخص شد که پیشرفتهای اقتصادی سرعت پیدا کردند و بعضی از کشورها از کشورهای دیگر پیشی گرفتند.
در اینستاگرام لیدوما فارکس چه می گذرد؟ | پیگیری سریع آخرین مطالب از صفحه مجازی ما
دوباره قرارداد جدیدی تنظیم شد که بر اساس آن، هر کشور میبایست دلار آمریکا را معیار خود قرار میداد اما ارزش دلار بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میشد. با این کار مشکلات رفع شده بودند اما با گذر زمان، اشکالاتی نیز در این قرارداد به وجود آمد.
در آن زمان، تعیین دقیق و عادلانه نرخ ارز کاری دشوار بود اما بعدها با رشد و پیشرفت تکنولوژی کمی از دردسرها کاهش پیدا کرد و فرصتی برای تنفس آزادانه برای اقتصاد جهانی مهیا شد. بعد از اختراع کامپیوترها و سپس شبکه اینترنت، کار آسانتر هم شد به طوری که تعیین قیمتها و تبادل سفارشها در همین بستر انجام میشد.
بعدها کارگزاریهای آنلاین یا همان بروکرها به وجود آمدند و سفارشات مشتریان از سرتاسر جهان را جمعآوری کردند و به بانکها ارجاع دادند. قبلا در مقاله «بروکر فارکس چیست و چرا باید از بروکرها استفاده کنیم؟» به طور مفصل درباره مفهوم بروکرها صحبت کردهایم که میتوانید آن را مطالعه کنید.
دلایلی که باعث شد فارکس ادامه یابد
فارکس مزایای بسیار زیادی برای سرمایهگذاران داشت اما قبلتر، اقتصاد کشورها متشکر آن بودند. در بررسی تاریخچه فارکس متوجه شدیم که کامپیوترها و اینترنت، کمک بزرگی به ماندگاری فارکس کردند چرا که ممکن بود بدون آنها، فارکس به یک بازار دیگر تبدیل شود اما خوشبختانه این اتفاق نیفتاد فارکس با تمام مزایایی که به همراه داشت باقی ماند.
یکی از مزایای فوقالعاده فارکس برای سرمایهگذاران، امکان خرید و فروش در هر لحظه و مکان است. شما میتوانید بدون در نظر گرفتن میزان سرمایه خود و با تنظیمات حساب کاربری که اتخاذ میکنید، معاملات سنگینی را تجربه کنید یا با کوچکترین سرمایه، سودهای کلان به جیب بزنید. البته این احتمالا همیشه صادق نیستند و بیشتر اوقات، معاملهگران از ریسک بالای چنین تریدهایی هشدار داده میشوند. با این حال ما منکر چنین امکانات ویژهای نیستیم و میدانیم که با فارکس میتوان سرمایهگذاریهای متنوع و پرسودی را تجربه کرد.
در واقع مزایای زیادی که فارکس برای سرمایهگذاران داشت باعث شد تا آنها از این بازار استقبال کنند و در نتیجه ورود حجم زیادی از سرمایه به بازار، اقتصاد جهانی به طور خودکار و بدون هزینه و صرف انرژی اداره شد. این مورد خوشایند دولتها بود و از آن پس تصمیم بر آن شد تا فارکس به عنوان بازار جهانی تبادل ارزها به فعالیت خود ادامه دهد.
تاریخچه فارکس قبل از جنگ جهانی
بیشتر منابع، تاریخچه فارکس را از بعد از اتمام جنگ جهانی دوم نقل میکنند اما همه ما واقف هستیم که بازار تبادل و معاملهگری خیلی قبلتر از جنگ جهانی در جریان بود و مردم از داد و ستد برای امرار معاش، کسبوکار، سرمایهگذاری یا سود استفاده میکردند.
البته اگر نگاهی دقیقتر به تاریخچه فارکس بیندازیم، متوجه میشویم که سرمایهگذاری در گذشته معنای مستقلی نداشت و به عنوان شغل تلقی نمیشد. افراد برای کسب روزی یا تجارت، سرمایه خود را در جریان داد و ستد قرار میدادند و از این راه سر میکردند. مفهوم سرمایهگذاری خیلی بعدها و در هنگام آغاز فعالیت بازار فارکس قوت گرفت.
به بیان دیگر، اقتصاد جهان در گذشتههای دور، اقتصادی منزوی و غیر پویا بود و کشورها راهی برای بهروز نگه داشتن آخرین اطلاعات اقتصادی نداشتند. به همین دلیل، اختلاف قیمتها و نوسانات قیمتی معنا و مفهوم پررنگی نداشت و در نتیجه سرمایهگذاری نمیتوانست گزینه مناسبی برای مردم باشد.
سخن پایانی
همان طور که گفتیم تاریخچه فارکس عمدتا بعد از جنگ جهانی دوم رقم خورد و به شکل امروزی خود رسید. این بازار یک بستر فوقالعاده برای سرمایهگذاری در سطح جهانی به شمار میرود که سالانه حجم عظیمی از سرمایه را از آن خود میکند و تحت چرخدندههای اقتصادی خود به گردش در میآورد.
یکی از حوزههای مهمیکه معاملهگران در آن فعالیت میکنند حوزه تحلیل بنیادی فارکس است. خواندن این مقاله کمک زیادی به این دسته از افراد میکند تا تصور شفافتری از ماهیت فارکس داشته باشند. بنابراین به این دسته از عزیزان پیشنهاد میکنیم مقاله را یک بار دیگر مطالعه کنند.