ما در این مقاله قصد داریم در مورد خطوط پیوت صحبت کنیم. امروزه تکنیکهای زیادی برای درک رفتار بازارهای مالی وجود دارد. یکی از پرکاربرترین این تکنیکها، تکنیکهای کندل استیک است. تکنیکهای کندل استیک به ارزیابی کارآمدتر فرصتها در مقایسه با روشی که از دادههای تاریخی نمودار میلهای استفاده میکند، کمک خواهد کرد. چون این رویکرد در مقایسه با نمودار میلهای، ظاهر گرافیکی شفافتری از دادهها ارائه میدهد. این به معاملهگران کمک میکند تا به سرعت به تغییرات بازار واکنش نشان دهند. ترسیم خطوط پیوت یکی از تکنیکهای کندل استیک است.
خطوط پیوت چیست؟
معاملهگران از خطوط پیوت برای تعیین سطوح کلیدی هنگام معامله در محیطهای متحرک سریع استفاده میکنند. آنها نقاط پیوت را با مشاهده قیمتهای بالا، پایین و بسته شدن روز قبل به دست میآورند. نقطه پیوت یک شاخص تحلیل تکنیکال است که برای تعیین روند کلی بازار در بازههای زمانی مختلف استفاده میشود. نقطه پیوت میانگین قیمتهای بالا، پایین و بسته شدن کندل روز معاملاتی قبلی است. تصور میشود در روز بعد، معاملات بالای نقطه پیوت نشاندهنده احساسات صعودی مداوم است، در حالی که معاملات زیر نقطه محوری نشاندهنده احساسات نزولی است.
خطوط پیوت که از روی نقاط پیوت ترسیم میشود به طور استراتژیک برای تعیین خطوط حمایت و مقاومت به کار میرود. بنابراین، به شناسایی مناطقی که امکان معکوس شدن حرکت قیمت وجود دارد کمک میکند. نقاط پیوت برای تعیین مکانهایی که ممکن است این معکوس شدنها اتفاق بیافتد استفاده میشود.
بدین ترتیب معاملهگر میتواند استراتژی سرمایهگذاری خود را طراحی کند. با استفاده از محاسبه نقطه پیوت، میتوانیم زمان ورود یا خروج از معامله را تعیین کنیم. به عنوان یک قاعده کلی؛ معاملات بالای نقطه P، نزولی و معاملات در پایین نقطه P صعودی است. صرف نظر از اینکه کدام سطح را انتخاب میکنید، هر دو شاخص حرکت عمده قیمت هستند. حال بیایید به نحوه محاسبه نقطه P بپردازیم.
نحوه محاسبه خطوط پیوت
محاسبه نقاط پیوت و ترسیم خطوط پیوت به عنوان خطوطی که از این نقاط میگذرد به چند روش مختلف انجام میشود. ما در ادامه یکی از این روشها را مطرح میکنیم. قبل از هر کاری پارامترهای قیمتی زیر را تعیین میکنیم.
- بالاترین قیمت کندل روز قبل: (H)
- پایینترین قیمت کندل روز قبل: (L)
- قیمت بسته شدن کندل روز قبل: (C)
- 2 سطح حمایت: (S1 و S2)
- 2 سطح مقاومت: (R1 و R2)
از آنجا که این روش محاسبه، از ۵ پارامتر قیمتی استفاده میکند، سیستم 5 نقطهای نامیده میشود. اکنون تنها کافی است P را به صورت زیر محاسبه کنیم.
R2 = P + (H – L) = P + (R1 – S1)
R1 = (P x 2) – L
P = (H + L + C) / 3
S1 = (P x 2) – H
S2 = P – (H – L) = P – (R1 – S1)
مثال زیر را در نظر بگیرید:
H = 29,077.28
L = 27,716.78
C = 27,865.96
P = (H + L + C) / 3 = 28220.0067
اکنون مقادیر P، H، L و C را در معادلات زیر قرار داده تا مقادیر مقاومتها و حمایتها به دست آید.
R1 = 28723.2333
R2 = 29580.5067
S1 = 27362.7333
S2 = 26859.5067
بدین ترتیب معاملهگر میتواند از نقاط حمایتی و مقاومتی به دست آمده در تصمیمگیریهای خود استفاده کند.
خطوط پیوت در تایم فریمهای مختلف
روز قبل
زمانی که میخواهیم خطوط پیوت را برای بازه زمانی 1، 5، 10 و 15 دقیقه محاسبه کنیم، به اعداد روز قبل نگاه خواهیم کرد. بنابراین، نمودارهای درون روزی خود را بر مبنای H، L و C روز قبل قرار میدهیم. مقدار P، پس از محاسبه و تنظیم، برای آن روز ثابت میماند. پس اگر بخواهیم p را برای روز بعد هم داشته باشیم باید آن را مجدد محاسبه کنیم.
هفته قبل
زمانی که میخواهیم خطوط یا نقاط پیوت را برای بازه زمانی 30 و 60 دقیقه محاسبه کنیم، به اعداد هفته قبل نگاه خواهیم کرد. بنابراین، نمودارهای درون هفته خود را بر اساس H، L و C هفته قبل قرار خواهیم داد. مقدار P، پس از تنظیم، تا پایان هفته ثابت میماند.
ماه قبل
زمانی که قصد داریم نقاط پیوت را برای یک روز کامل محاسبه کنیم به دادههای ماه قبل نگاه میکنیم. بنابراین، اگر مقدار P را برای این ماه مثلا اکتبر 2016 بخواهیم، آنگاه محاسبات خود را بر اساس H، L & C سپتامبر 2016 قرار میدهیم. مانند موارد قبلی، مقدار P در تمام طول مدت یعنی یک ماه ثابت میماند. وقتی ماه کامل شد، مقدار جدید P در روز اول نوامبر محاسبه میشود. البته توجه داشته باشید که روز اول، اولین روز معاملاتی ماه است، نه لزوماً اول ماه.
نحوه استفاده معاملهگران از خطوط پیوت
خطوط پیوت مسیر کلی را برای حرکت قیمت تعیین میکند. جریان بالای P خوب است و قدرت را نشان میدهد. به یاد داشته باشید که P بر اساس آمار دوره قبل به دست میآید. حرکت بالاتر از نقطه پیوت نشاندهنده قدرت برای رسیدن به مقاومت اولیه، R1 است. یک ضربه بالاتر از مقاومت اولیه نشاندهنده قدرت بیشتر برای رسیدن به سطح مقاومت دوم، R2 است. برعکس موضوع به همان اندازه قابل اجرا است. حرکت به زیر نقطه پیوت نشاندهنده ضعف برای رسیدن به S1 است. شکست زیر S1 نشاندهنده ضعف بیشتر بازار و احتمال سقوط به نقاط پایینتر است.
معاملهگران از خطوط پیوت برای تصمیمگیری در مورد مسیر عمل خود استفاده میکنند. اگر قیمتها به S1 کاهش یابد و ثابت بماند، ممکن است انتظار افزایش از سطح حمایت را داشته باشند. به همین ترتیب، اگر قیمتها بالا بروند و به R1 یا هر سطح مقاومت دیگری برسند و بشکنند، ممکن است انتظار کاهش را داشته باشند. برای تقویت این انتظار، باید به سیگنالهای دیگر نیز نگاه کرد.
نتیجهگیری
خطوط پیوت از روی نقاط پیوت ترسیم میشوند. نقطه پیوت (P) به عنوان شاخص حمایت یا مقاومت اولیه عمل میکند. بنابراین به کمک آن پیشبینی میکنیم که حرکت قیمت در این نقطه چگونه است. معاملهگران حرفهای از نقاط پیوت با اهداف زیر استفاده میکنند:
تعیین روند کلی
همانطور که قبلا ذکر کردیم، حرکت رو به پایین نشاندهنده ضعف بازار و احتمال رسیدن به حمایتهای بعدی و حرکت رو به بالا نشانه قدرت بازار برای رسیدن به مقاومتهای بعدی است.
تصمیم گیری برای ورود و خروج به معامله
معاملهگران بر اساس خطوط پیوت، زمان و مکان ورود یا خروج از بازار را تعیین میکنند. به عنوان مثال، اگر ببینیم که قیمت در سطح مقاومت (R) شکسته میشود، یک سفارش محدود برای خرید 500 سهم میگذاریم. اگر همین روند برای سطح حمایت (S) اعمال شود، یک حد ضرر تعیین میکنیم.
بنابراین، میبینید که تکنیک نقطه پیوت بسیار کارآمد است و برای معاملهگران به منظور پیشبینی حرکت بازار مفید است. اما اینکه تا چه حد در استفاده از این شاخص موفق شوید بستگی به این دارد که چقدر میتوانید از آن با سایر شاخصهای فنی استفاده کنید.
ما در این مطلب خطوط پیوت و نحوه محاسبه آنها را به شما معرفی کردیم. از طرفی استفاده از این خطوط در بازههای زمانی مختلف را به عرضتان رساندیم. از طرف دیگر نحوه استفاده از آنها برای معامله در بازار را تشریح نمودیم.