کاملترین اصطلاحات، مفاهیم و لغت نامه بورس بر اساس حرف ق
**
قیمت ابطال
قیمت ابطال، نشاندهنده ارزش ابطال هر واحد از صندوق سرمایه گذاری است. سرمایهگذاران در زمان خارج کردن سرمایه خود از یک صندوق مبتنی بر صدور و ابطال، به ازای هر واحد، مبلغی معادل قیمت ابطال آن را دریافت میکنند. اما در صندوقهای قابل معامله، قیمت فروش هر واحد بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. قیمت ابطال واحدهای صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال به صورت روزانه و قیمت ابطال واحدهای صندوقهای قابل معامله، هر چند دقیقه یکبار در طول ساعات معاملاتی بازار بروزرسانی شده و در سایت صندوق نمایش داده میشود.
قیمت صدور
قیمت صدور، نشاندهنده ارزش صدور هر واحد از صندوق سرمایه گذاری است. سرمایهگذاران برای خرید هر واحد از صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال، باید مبلغی معادل قیمت صدور آن را پرداخت کنند. اما در صندوقهای قابل معامله، قیمت خرید هر واحد بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. قیمت صدور واحدهای صندوقهای مبتنی بر صدور و ابطال به صورت روزانه و قیمت صدور واحدهای صندوقهای قابل معامله، هر چند دقیقه یکبار در طول ساعات معاملاتی بازار بروزرسانی شده و در سایت صندوق نمایش داده میشود.
قرارداد سوآپ
قرارداد سوآپ یا معاوضه (Swap) یکی از انواع قراردادهای مشتقه به شمار میرود که طی آن، طرفین قرارداد مجموعهای از پرداختهای آتی خود را با یکدیگر معاوضه میکنند. فرض کنید یک شرکت از بانک الف وام با نرخ بهره متغیر X گرفته است. این شرکت با بانک ب وارد قرارداد سوآپ میشود و با پرداخت مبالغی ثابت، نرخ بهره متغیر X را دریافت میکند. با این کار، این شرکت خود را در برابر ریسک تغییر نرخ بهره متغیر X ، پوشش داده است. از جمله داراییهای پایه در قراردادهای سوآپ میتوان به نرخ بهره، ارز، سهام، نرخ بهره کل و نکول اعتباری اشاره کرد.
قرارداد سلف
قرارداد سَلَف یکی از انواع صکوک است. در قرارداد سلف، فروشنده متعهد میشود که یک کالا را با قیمتی مشخص و در زمان تعیین شده در آینده، به خریدار تحویل دهد. مبلغ معامله و قیمت کالا نیز در زمان عقد قرارداد مشخص شده و خریدار نیز تمامی آن را در زمان عقد قرارداد به فروشنده پرداخت میکند. به عبارت دیگر، در قرارداد سلف، فروشنده محصول خود را با دریافت بهای آن، به خریدار پیشفروش میکند. بنگاههای اقتصادی با هدف تامین مالی و دولت با هدف جبران کسری بودجه میتوانند از قراردادهای سلف استفاده کنند.
قرارداد آتی
قرارداد آتی یکی از انواع قراردادهای مشتقه پراستفاده در بازارهای مالی است. قرارداد آتی، قراردادی دو طرفه است که در آن، فروشنده متعهد میشود در سررسیدی معین، مقدار مشخصی از کالای تعیین شده را به قیمت مشخصی بفروشد و در مقابل، خریدار نیز متعهد میشود آن کالا را با شرایط تعیین شده، خریداری کند. خرید و فروش قراردادهای آتی از طریق بورس کالا انجام میشود. قراردادهای آتی زعفران، زیره سبز، پسته و نقره از جمله مواردی است که دارندگان کد معاملاتی بورس کالا میتوانند خرید و فروش کنند.
قیمت سر به سر
قیمت سر به سر نشاندهنده قیمتی است که اگر یک دارایی در آن قیمت به فروش برسد، سود و زیان حاصل صفر خواهد بود. قیمت سر به سر یک ورقه بهادار بر اساس میانگین قیمت خرید آن و کارمزدهای مربوط به خرید و فروش آن محاسبه میشود.
به عنوان مثال فرض کنید میانگین قیمت خرید یک سهم ۸۰۰۰ ریال و کارمزد خرید و فروش به ترتیب ۰.۰۰۳۷۱۲ و ۰.۰۰۸۸ ارزش معامله باشد، در این شرایط قیمت سر به سر حدود ۸۱۰۱ ریال خواهد بود.
قیمت پایانی
قیمت پایانی هر سهم در پایان جلسه معاملاتی، مبنای قیمت معاملات روز بعد قرار گرفته و با توجه به آن، بازه مجاز قیمتی روز بعد تعیین میشود.
اگر حجم معاملات یک سهم طی جلسه معاملاتی، حداقل به اندازه حجم مبنای آن باشد، قیمت پایانی برابر است با:
اما اگر حجم معاملات سهم کمتر از حجم مبنای آن باشد، قیمت پایانی با توجه به فرمول زیر محاسبه میشود.
هیچ نیازی به محاسبه دستی قیمت پایانی نیست. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت tsetmc.com یا ایزی تریدر قیمت پایانی نمادهای مدنظرتان را مشاهده کنید.
قیمت آخرین معامله
همانطور که از نام این مفهوم برمیآید، آخرین قیمتی که یک نماد در آن معامله شده است، قیمت آخرین معامله گفته میشود. این قیمت در طول باز بودن بازار به شرط مجاز بودن معاملات نماد همواره در حال تغییر است. این قیمت به هنگام ارسال سفارش مهم است و میتواند راهنمایی باشد. همچنین قیمت آخرین معامله لزوما با قیمت پایانی برابر نیست.