نمودارها نمایش گرافیکی اطلاعات مربوط به قیمت اوراق بهادار در طول زمان هستند. نمودارها دادههای تاریخی را بر اساس ترکیبی از قیمت، حجم و فواصل زمانی ترسیم میکنند. استفاده از نمودارها به قدری رایج است که تحلیلگر فنی اغلب به عنوان چارتیست شناخته میشود. در ابتدا، نمودارها به صورت دستی ترسیم میشدند اما امروزه اکثر آنها توسط رایانه رسم میشوند. با ما همراه باشید تا شما را با انواع نمودار در تحلیل تکنیکال آشنا کنیم.
انواع نمودار در تحلیل تکنیکال
انواع نمودارهای اصلی مورد استفاده توسط تحلیلگران فنی عبارتند از نمودار خطی، نمودار میلهای، نمودار شمعی، نمودار رنکو، نمودار نقطه و شکل. نمودارها میتوانند در مقیاس حسابی یا لگاریتمی ارائه شوند. انواع نمودارها و مقیاس مورد استفاده بستگی به این دارد که تحلیلگر فنی چه اطلاعاتی را مهمتر میداند و کدام نمودار و کدام مقیاس بهطور ایدهآل آن اطلاعات را نشان میدهد.
انواع نمودار در تحلیل تکنیکال: نمودارهای خطی
نمودارهای خطی ابتداییترین شکل نمودارها هستند، آنها از یک خط از چپ به راست تشکیل شدهاند که قیمتهای پایانی را به هم پیوند میدهد. بهطور کلی، فقط قیمت پایانی در این نمودار لحاظ شده است که با یک نقطه ارائه میشود. نمودار خظی در ارائهها و گزارشها برای ارائه یک نمای کلی از جهت تاریخی و فعلی بازار استفاده میشود.
نمودار خطی یک راه ساده برای دریافت یک دید کلی از جهت حرکت قیمت در بازار است که توسط برخی از معاملهگران ترجیح داده میشود. در حالی که این نوع نمودار بینش زیادی در مورد تغییرات قیمت در روز ارائه نمیدهد، بسیاری از معاملهگران، قیمت بسته شدن را مهمتر از قیمت باز، بالا یا پایین در یک دوره معین میدانند. به همین دلیل این نوع نمودار را ترجیح میدهند.
نمودار میلهای
یکی از انواع نمودار در تحلیل تکنیکال نمودار میلهای است. نمودارهای میلهای تحت عنوان نمودارهای باز-بالا-پایین-بسته (OHLC) نیز شناخته میشوند. آنها از یک سری خطوط عمودی تشکیل شدهاند که محدوده قیمت در آن بازه زمانی را مشخص میکند.
نمودارهای میلهای معاملهگران را قادر میسازد تا الگوها را راحتتر کشف کنند. زیرا تمام قیمتها، باز، بالا، پایین و بسته را در نظر میگیرد. قیمت باز شدن به صورت یک خط تیره افقی در سمت چپ خط عمودی و قیمت بسته شدن در سمت راست قرار دارد. اگر قیمت باز شدن کمتر از قیمت پایانی باشد، خط اغلب به رنگ سیاه (یا سبز) ترسیم میشود تا افزایش قیمت در طول دوره را نشان دهد. در حالت برعکس نمودار به رنگ قرمز نشان داده خواهد شد.
نمودار کندل استیک یا شمعی
نوع دیگری از نمودار مورد استفاده در تحلیل تکنیکال نمودار کندل استیک یا شمعی است. دلیل نامگذاری آن این است که جزء اصلی نمودار که قیمت را نشان میدهد شبیه یک شمعدان است که بدنهای ضخیم دارد و معمولاً خطی در بالا و پایین آن با نام سایه بالا و سایه پایین ترسیم میشود.
بالاترین قسمت سایه بالا نشاندهنده قیمت بالا است. در حالی که پایینترین قسمت سایه پایین، قیمت پایین را نشان میدهد. الگوها توسط بدنه شمعدان یا کندل و سایه آن شکل میگیرند. الگوهای شمعدانی در دورههای زمانی کوتاه بسیار مفید هستند و بیشتر در بالای روند صعودی یا پایین روند نزولی اهمیت مییابند ون شکل خاصی از آنها ممکن است نشاندهنده تغییر روند حرکت قیمت باشد. قسمت گستردهتر شمعدان بین قیمت باز و بسته شدن مشخص خواهد شد. زمانی که اوراق بهادار با قیمت پایینتری بسته میشود، معمولاً کندل به رنگ سیاه/قرمز و برعکس سفید/سبز است.
از سری مقالات مشابه این مطلب
قسمتهای نازکتر شمعدان معمولاً به عنوان فتیلههای بالایی/پایینی یا سایهها شناخته میشوند. اینها بالاترین و/یا پایینترین قیمتها در آن بازه زمانی را، در مقایسه با قیمت بسته و باز شدن، به ما نشان میدهند. رابطه بین بدنه شمعدانها برای الگوهای شمعدانی مهم است. نمودارهای شمعدانی تشخیص شکاف بین بدنهها را آسان میکند.
یک اشکال جزئی نمودار کندل استیک به عنوان یکی از انواع نمودار در تحلیل تکنیکال این است که کندلها فضای بیشتری را نسبت به میلههای OHLC اشغال میکنند. در بیشتر پلتفرمهای نمودارگیری، بیشترین چیزی که میتوانید با نمودار شمعی نشان دهید، کمتر از چیزی است که با نمودار میلهای میتوانید نمایش دهید.
انواع نمودار در تحلیل تکنیکال: نمودار رنکو
برخلاف نمودارهای دیگر، نمودار رنکو یک تکنیک نموداری بدون نویز است که صرفاً بر روی حرکات قیمت تمرکز میکند و زمان و استفاده از حجم را کاملاً نادیده میگیرد.
این نمودار از آجرهای سفید/سبز و سیاه/قرمز تشکیل شده است. اینها بسته به افزایش یا عدم افزایش قیمت در مقایسه با آجر قبلی قرار میگیرند. از آجرهای سفید/سبز در هنگام افزایش قیمت اوراق بهادار و از آجرهای سیاه/قرمز هنگام کاهش استفاده میشود.
ذکر این واقعیت حائز اهمیت است که یک آجر جدید فقط تحت تاثیر نوساناتی قرار میگیرد که سود یا ضرر عمدهای برای معاملهگران به همراه دارد. بسته به شرایط بازار میتوان نمای این نمودار را در حالت چند دقیقه یا روزانه قرار داد. از یک جهت این نمودار میتواند برای معاملهگرانی که به دنبال روشی ساده برای شناسایی حمایتها و مقاومتها، روند کلی و فیلتر نویز هستند مفید باشد. اما از آنجا که تعیین احساسات بازار را دشوار میکند استفاده از سایر ابزارهای تحلیل را بیفایده خواهد کرد.
هایکین اشی
هایکین اشی (Heikin Ashi) نوعی نمودار معاملاتی است که در ژاپن ایجاد شده است. نمودارهای هایکین اشی شبیه نمودارهای کندلی هستند که رنگ کندل نشاندهنده جهت حرکت قیمت است. نمودارهای هایکین اشی میتوانند روند صعودی و نزولی را با وضوح بیشتری نشان دهند. یک روند صعودی قوی زمانی است که شمعهای سبز پیوسته HA بدون سایه پایین باشند. یک روند نزولی قوی نیز زمانی است که شمعهای قرمز HA بدون سایه بالایی باشند.
تفاوت اصلی نمودارهای کندل استیک و هایکین اشی به عنوان دو مورد از انواع نمودار در تحلیل تکنیکال این است که نمودارهای HA طبق میانگین قیمت حرکت میکنند و ظاهر بهتری ایجاد مینمایند. از آنجایی که میلههای قیمت HA میانگین هستند، قیمتهای باز و بسته شدن دقیق را برای یک دوره زمانی خاص نشان نمیدهند. نمودار HA میتواند به طور مستقل به خصوص توسط معاملهگران نوسانگیر استفاده شود. در واقع معاملهگران روزانه تمایل دارند از نمودارهای HA بیشتر به عنوان یک شاخص استفاده کنند.
انواع نمودار در تحلیل تکنیکال: نمودارهای نقطه و شکل
این نمودار چندان شناخته شده نیست و توسط سرمایهگذاران معمولی استفاده نمیشود، اما سابقه طولانی استفاده از آنها به اولین معاملهگران فنی باز میگردد. این نمودارهای ساده تنها بر روی حرکات قابل توجه قیمت تمرکز میکنند، در حالی که “نویز” را نیز فیلتر مینمایند.
نمودارهای نقطه و شکل از ستونهایی شامل X و O تشکیل شدهاند که حرکت فیلترشده قیمت را نشان میدهد. ستون X نشاندهنده افزایش قیمت و ستون O نشاندهنده کاهش قیمت است. هر جعبه قیمت نشاندهنده مقدار خاصی است که قیمت باید به آن برسد تا X یا O را تضمین کند. زمان عاملی در نمودار P&F نیست. عدم تحرک در قیمت به معنای عدم تغییر در نمودار P&F است.
راههای متنوعی برای علامتگذاری نمودارهای P&F وجود دارد که فقط از قیمت بسته شدن یا بالا و پایین استفاده میکنند. اندازه جعبه را میتوان به صورت یک مقدار ثابت یا یک درصد تنظیم کرد. ساخت نمودارهای نقطه و شکل ترسیم خطوط روند و سطوح حمایت و مقاومت را ساده میکند. بههمین دلیل است که نمودارهای نقطه و شکل برای تشخیص روندها و تعیین سطوح حمایت و مقاومت ایدهآل هستند.
جمعبندی بر انواع نمودار در تحلیل تکنیکال
ما در این مطلب انواع نمودار در تحلیل تکنیکال را مورد بررسی قرار دادیم. به طور خلاصه، هر نمودار کاربرد خاص خود را دارد. با این حال، استفاده از آنها بستگی به نوع معامله شما و استراتژیهایی دارد که ترجیح میدهید در عمل استفاده کنید. بنابراین، داشتن دانش کلی از گزینههایی که هنگام تجزیه و تحلیل رفتار معاملاتی دارید یک مزیت است.